Artykuł SponsorowanyDomKobietaKulinariaSilesia Flesz najnowsze informacje

Przekąski na sylwestra — sprawdzone przepisy

Sylwester to jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń roku. Przygotowania do tego wyjątkowego wieczoru wymagają jednak kilku istotnych elementów, a jednym z nich jest smaczny poczęstunek. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów na przekąski sylwestrowe, które z pewnością zachwycą Twoich gości.

 

Rolada szpinakowa z fetą i wędzonym łososiem

Pierwszą propozycją jest szybka i smaczna przekąska, czyli rolada szpinakowa w płatkach kukurydzianych z fetą i łososiem. Wystarczy podsmażyć na rozgrzanym maśle drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i porcję szpinaku mrożonego. Po ostudzeniu dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i mieszamy. Teraz rozkładamy ciasto francuskie, wykładamy przygotowaną masę szpinakową i pokrojonego w cienkie paski wędzonego łososia. Wszystko zawijamy w rulon i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Pieczemy w 180℃ przez około 25 minut. Cały przepis znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/rolada-szpinakowa-z-feta-i-lososiem.

Sałatka makaronowa z kurczakiem

Sałatka makaronowa to must-have na każdą imprezę. Jeżeli cenisz sobie szybkie przekąski, koniecznie zaserwuj ją również podczas sylwestrowej nocy. Na początek gotujemy makaron. W międzyczasie kroimy i przyprawiamy kurczaka, a następnie podsmażamy go na patelni. Ananasa i paprykę kroimy w kostkę, fasolę z puszki przepłukujemy na sitku, a zieloną cebulkę drobno siekamy. Teraz czas na przygotowanie sosu — majonez mieszamy ze śmietaną i blendujemy z natką pietruszki. Na koniec mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Możemy również dodać inne ulubione dodatki według uznania.

Pomidory suszone w cieście francuskim

Kolejnym pomysłem na sylwestrowe przekąski są pomidory suszone w cieście francuskim. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 190℃. Przygotuj również blachę do pieczenia, którą wyłożysz pergaminem. Teraz rozłóż płat ciasta francuskiego i pokrój na mniejsze kwadraty. Na każdy kawałek kładź kawałek mozzarelli i suszonego pomidora. Boki zawiń do środka i zepnij wykałaczką, tworząc sakiewki. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Przed podaniem wyciągnij wykałaczki. Tak przygotowane ciasto francuskie z suszonymi pomidorami możesz serwować z sosem czosnkowym lub dipem ziołowym. Smacznego!

Sałatka gyros

Na przekąskę imprezową świetnie sprawdzi się również sałatka gyros, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom greckich smaków. To sycące danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Zaczynamy od odsączenia fasoli i kukurydzy z puszki. Następnie kroimy paprykę i ogórki kiszone w kosteczkę. Pokrojonego kurczaka przyprawiamy przyprawą do gyrosa i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Kapustę pekińską siekamy i przekładamy do miski wraz z kurczakiem i resztą warzyw. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos czosnkowy — jogurt naturalny mieszamy z majonezem, odrobiną ketchupu, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Przelewamy do miski z warzywami i kurczakiem. Całość dokładnie mieszamy. Możemy również ułożyć wszystkie składniki warstwami.

Sałatka caprese

A teraz coś dla fanów dań włoskich. Efektowna sałatka caprese to lekkie i orzeźwiające połączenie świeżych pomidorów, mozzarelli i bazylii. Całość jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy pokroić w plastry umyte pomidory i odsączoną z zalewy mozzarellę, które następnie naprzemiennie układamy na talerzu. Całość dekorujemy świeżymi listkami bazylii i skrapiamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy również suszonym oregano, solą i pieprzem. Możemy również polać składniki octem balsamicznym dla dodatkowego smaku i wyglądu.

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

Na koniec proponujemy pieczarki nadziewane mięsem mielonym. To imprezowa przekąska, która idealnie sprawdzi się na sylwestra. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj pokrojone nóżki z pieczarek i dopraw do smaku papryką słodką, chilli i kminem rzymskim. Następnie wrzuć mięso mielone i smaż przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i papryczkę chilli. Całość zalej pomidorami w puszce i gotuj przez około 20 minut. Na koniec dorzuć odsączoną kukurydzę i fasolę z puszki i gotuj przez kolejne 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Teraz wystarczy wypełnić farszem kapelusze pieczarek, przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 25 minut w 180℃. Gotowe pieczarki możemy posypać płatkami kukurydzianymi dla chrupkości. Cały przepis dostępny jest pod adresem: https://uwielbiam.pl/przepis/pieczarki-nadziewane-miesem-mielonym-a-la-chilli-con-carne-z-platkami-kuku

źródło: artykuł partnera, materiał sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button