Co ma wspólnego potrawka z polędwiczek i sałatka z rudami żelaza? Oprócz tego, że sałata bogata jest w żelazo także to, że pyszne dania, ich przygotowanie oraz przepisy połączył jak zwykle ze zwiedzaniem śląskich perełek turystycznych Piotr Jezutek. Tym razem…
Czytaj więcejOdcinki
To juz 19. odcinek waszego ulubionego programu w którym i szczypta ciekawostek i kulinarnych porad i zwiedzania. Tym razem gotowanie i zwiedzanie Piotr jezutek połączył w jedno w Muzeum Sztygarka w Dąbrowie Górniczej.
Czytaj więcejTym razem Piotr Jezutek w swoim klimacie. Swoim – czyli góralskim. Ekipa "Śląskiego od Kuchni" dotarła bowiem do Ustronia. Nie tylko góralskie pyszności gotujemy dzisiaj we wnętrzach Muzeum Ustrońskiego
Czytaj więcejW tym odcinku "Śląskiego od Kuchni" – na gotowanie i zwiedzanie Piotr Jezutek zabiera nas do Częstochowy, do Muzeum Historii Kolei
Czytaj więcejZabrze słynie z zabytkowych kopalni Luzia i Gudo. Ale nie trzeba zjeżdżać pod ziemię, żeby zobaczyć jak wygląda kopalnia, górnictwo, a nawet to – jak powstawał węgiel. Tego można dowiedzieć się w Muzeum Górnictwa Węglowego. A z kolejnego, 16. odcinka…
Czytaj więcejTym razem Piotr Jezutek ze swoich ukochanych gór przyjechał aż do Rud. Po co? Zobaczyć Zabytkową Stację Kolei Wąskotorowej w Rudach i rzecz jasna – ugotować coś, co zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Czytaj więcejCo pysznego przygotuje tym razem Piotr Jezutek? Przekonaj się i zobacz, co "upichcił" w przepięknych plenerach Zabytkowej Stacji Kolei Wąskotorowej w Rudach
Czytaj więcejPiotr Jezutek gotować potrafi tylko na dwa sposoby – "piyknie" i "smacnie". A do tego w przepięknych plenerach technicznych zabytków województwa śląskiego. Nic więc dziwnego, że tym razem – niczym legendarny Skarbnik – pojawił się ni stąd ni zowąd w…
Czytaj więcejPiotr Jezutek tym razem zawitał do Karchowic, gdzie w Zabytkowej Stacji Wodociągowej odkryje nie tylko kulinarne ale i zabytkowe dziedzictwo naszego regionu!
Czytaj więcejPiotr Jezutek tym razem zwiedza i gotuje w Mysłowicach – w Centralnym Muzeum Pożarnictwa
Czytaj więcejDzisiaj w programie Śląskie od Kuchni gotowanie rodem spod ziemi! Odwiedziliśmy bowiem zabrzańską, zabytkową Kopalnię Guido. Co wyszło z połączenia śląskiej myśli technicznej i kulinarnej? Przekonajcie się sami, oglądając już 9. odcinek naszej smacznej serii!
Czytaj więcejW tym odcinku Śląskiego od Kuchni będziemy smakować śląska cieszyńskiego. A gdzie? W stolicy tego regionu – czyli zawsze pełnym smaków Cieszynie.
Czytaj więcejTym razem Piotr Jezutek gotuje swoje tradycyjne pyszności w Muzeum Chleba w Radzionkwie
Czytaj więcejPierwszy odcinek nowej propozycja TVS dla miłośników śląskiej kuchni i historii. Piotr Jezutek zabierze nas w podróż po regionie, pełną smaków, pięknych krajobrazów i ciekawych historii o wspaniałych, czasem znanych a czasem zapomnianych zakątkach Województwa Śląskiego!
Czytaj więcej