reklama
Kategorie

Czym zastąpić cukier w diecie? Zdrowe zamienniki tradycyjnego cukru

reklama

Zastanawiasz się, czym zastąpić cukier w diecie? Na rynku istnieje wiele zdrowych zamienników tradycyjnego, białego cukru. Który wybrać?

 

Cukier jest wszechobecny w produktach spożywczych – producenci dodają go nie tylko do produktów, które uznajemy za „słodkie”. Cukier znajdziemy między innymi w jogurtach, gotowych sosach w słoikach, a nawet w pieczywie czy zupach. Nadmierne spożycie białego cukru może wpłynąć negatywnie na zdrowie, dlatego warto sięgać po jego zdrowsze zamienniki.

Czym zastąpić cukier? Istnieje kilka zdrowych zamienników cukru spożywczego, które warto wprowadzić do diety.

 

reklama

Cukier a zdrowie

Nadmierne spożywanie węglowodanów jest jedną z przyczyn epidemii otyłości. Każdego dnia spożywamy cukier nie tylko w produktach, w których występuje on naturalnie (np. owocach). Z każdej strony jesteśmy narażeni na cukry dodane, które można spotkać w wielu produktach spożywczych.

Chcąc zadbać o zdrowie, warto podchodzić świadomie do wyborów konsumenckich i sięgać po produkty nie zawierające niepotrzebnego cukru. Jeśli jednak decydujemy się na dosładzanie potraw, warto sięgnąć po zdrowsze zamienniki tradycyjnego, białego cukru.

 

Zdrowe zamienniki cukru

Miód

Miód warto wprowadzić do codziennego menu ze względu na jego złożone właściwości prozdrowotne – ma między innymi działanie bakteriobójcze, wspomagające pracę serca oraz układu odpornościowego. Zawdzięcza to enzymom pochodzącym z gruczołów ślinowych pszczół.

Dobroczynne właściwości miodu może zabić wysoka temperatura (już 45 stopni Celsjusza), dlatego nie należy go podgrzewać ani zalewać gorącą wodą. Choć miód jest bardziej kaloryczny od cukru, w przeciwieństwie do niego jest bogaty w substancje odżywcze łatwo przyswajalne przez organizm.

Kupując miód, warto zwrócić uwagę na jego skład (produkt naturalny nie powinien zawierać fruktozowego syropu kukurydzianego czy glukozy) oraz kraj pochodzenia (warto sięgać po produkty nieimportowane).

 

Ksylitol

Ksylitol – nazywany również cukrem brzozowym – klasyfikowany jest jako alkohol cukrowy, czyli organiczny związek cukrowy. Pozyskiwany jest z drewna brzozy lub kukurydzy. Ksylitol w smaku podobny jest do cukru, jednak zawiera o 40% kalorii mniej, a ponadto ma bardzo niski indeks glikemiczny, przez co polecany jest dla diabetyków.

Według badań, ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy, dlatego też jest częstym składnikiem gum do żucia oraz naturalnych past do zębów.

 

Stewia

Stewia to naturalny słodzik otrzymywany z rośliny o tej samej nazwie (Stevia rebaudiana) – ma zero kalorii, praktycznie zerowy indeks glikemiczny, a ponadto ma korzystne działanie przy nadciśnieniu i cukrzycy. Jest o wiele słodsza (nawet 250-450 razy) od tradycyjnego cukru spożywczego, przez co wystarczy użyć jej niewielką ilość. Może być stosowana zarówno do gotowania, pieczenia, jak i dosładzania napojów. Podobnie jak ksylitol, pozytywnie wpływa na stan uzębienia, ograniczając ryzyko rozwoju próchnicy.

 

Erytrytol

Erytrytol to kolejny naturalny słodzik, który ma zerową wartość energetyczną (0 kcal) i zalicza się do alkoholi cukrowych (jak ksylitol). W przeciwieństwie do stewii, jest nieco mniej słodki, niż sacharoza (cukier spożywczy). Erytrytol polecany jest diabetykom z uwagi na zerowy indeks glikemiczny, a także osobom borykającym się z problemami z uzębieniem. Nie tylko nie powoduje rozwoju próchnicy, ale także po części może jej zapobiegać. Jeśli borykasz się z problemami z układem trawiennym, wybierz erytrytol, zamiast ksylitolu. Ten pierwszy nie jest metabolizowany przez organizm, przez co nie wpływa na mikroflorę jelitową.

 

Syrop klonowy

Choć nadal jego cena może niektórych odstraszać, warto sięgnąć po syrop klonowy, jako zdrową alternatywę cukru. Nie tylko jest o wiele mniej kaloryczny, niż sacharoza, ale także wzmacnia układ odpornościowy, ponadto ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antynowotworowe.

 

Słody

Jeśli nadal zastanawiasz się, czym zastąpić cukier, zainteresuj się słodami – na przykład tymi pozyskiwanymi z jęczmienia i ryżu. Zbożowe słody wpływają pozytywnie na proces trawienia i ogólną kondycję żołądka. Są pełnowartościowym źródłem energii, która nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi. Ponadto są bogactwem witamin z grupy B.

Autor: TVS

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button