reklama
Kategorie

Dlaczego klienci chętniej wybierają Opakowania Ekologiczne?

reklama

Ziemia bije na alarm! Nie ma już czasu na czekanie i odwlekanie decyzji na kilkadziesiąt lat. Wzrastająca świadomość społeczna przyczynia się do tego, że ludzie coraz częściej biorą sprawy w swoje ręce i zmieniają nawyki. Dotyczą one przede wszystkim segregacji śmieci oraz eliminacji plastiku na rzecz opakowań ekologicznych. Czym są opakowania ekologiczne, jak je rozróżniać i w jaki sposób wykorzystać do budowy wizerunku firmy, dowiesz się z dalszej części artykułu.

 

 

Opakowania ekologiczne

Największe zagrożenie dla naszej Planety stanowi energia pozyskiwana ze źródeł kopalnych, np. węgla, ropy naftowej lub gazu ziemnego. Alternatywą dla nich jest energia pochodząca z odnawialnych źródeł, przede wszystkim promieni słonecznych, wody oraz wiatru.

reklama

Drugim poważnym zagrożeniem jest wszędobylski plastik. W ciągu roku produkujemy go miliardy ton, które wykorzystywane są w wielu gałęziach gospodarki. Tymczasem jego rozkład w środowisku wynosi od 500 do 1000 lat. Najwięcej plastiku zużywa się na różnego rodzaju opakowania stosowane w przemyśle spożywczym i gastronomi. Na szczęście dla środowiska, można zastąpić je biodegradowalnymi opakowaniami ekologicznymi. Ekologiczne produkty znajdziemy w ofercie producenta firmy Radpak https://radpak.eu/opakowania-ekologiczne/

Pod pojęciem opakowań eko kryją się wszystkie rodzaje opakowań, które nie są groźne dla środowiska. Zaliczamy do nich opakowania biodegradowalne oraz nadające się do recyklingu lub kompostowania. Czym się różnią?

Opakowania do recyklingu

Recykling polega na ponownym wykorzystaniu materiałów odpadowych przy minimalnym zużyciu energii oraz wody. Recyklingowi można poddać plastikowe butelki PET (produkuje się z nich polary oraz rajstopy), reklamówki eko, szkło, papier, tekturę, drewno.

Opakowania biodegradowalne

Do tej grupy zaliczają się opakowania wykonane z materiałów naturalnych, które w środowisku rozkładają się w krótkim czasie (kilka miesięcy) i nie pozostawiają w nim żadnych śladów. Ważne jest jednak stworzenie odpowiednich warunków do ich rozkładu, musi być zapewniona odpowiednia wilgotność, temperatura oraz obecność organizmów żywych, które je strawią.

Opakowania kompostowalne

Ten rodzaj jest najkorzystniejszy dla środowiska. Opakowania te najczęściej wykonywane są z materiałów roślinnych takich jak trzcina cukrowa, skrobia kukurydziana, ziemniaki, soja, otręby pszenne. Tego typu jednorazowe opakowania bez problemu można wyrzucać do kompostownika w ogrodzie lub do brązowych koszy BIO.

symbol opakowania kompostowalnego
Symbol opakowania kompostowalnego

Podstawowym warunkiem odzyskiwania opakowań jest prawidłowa segregacja śmieci w gospodarstwie domowym. Przed wyrzuceniem opakowania jednorazowego do odpowiedniego pojemnika należy najpierw sprawdzić jego oznakowanie.

Firma eko doceniana przez klientów

Opakowania jednorazowe wykorzystywane są w największej ilości w branży spożywczej i gastronomii, zwłaszcza teraz w okresie pandemii, kiedy wszystkie posiłki serwowane są na wynos.

Nikogo nie dziwią już papierowe torebki na zakupy lub kartonowe pudełka na artykuły spożywcze. Wśród klientów cieszą się one dużym powodzeniem ze względu na swoje zalety. Do najważniejszych należą:

 

  • brak reakcji z żywnością,
  • estetyczny wygląd,
  • możliwość wielokrotnego użycia.

 

Ekologiczne opakowania wyprodukowane w całości z produktów naturalnych nie wchodzą w żadne reakcje z żywnością. Dzięki temu żywność zachowuje wszystkie swoje walory smakowe i zapachowe.. Jest to szczególnie ważne dla osób, które kupują żywność ekologiczną.

Nie ulega wątpliwości, że zakupy lub posiłek zapakowane w torebki papierowe prezentują się znacznie lepiej niż tradycyjne reklamówki plastikowe. To między innymi z tego powodu większość klientów wybiera firmy, które oferują takie torebki. Łatwiej jest w nich rozmieścić opakowania z żywnością, unikając rozlania zup czy sosów.

 

Jak wykorzystać opakowania ekologiczne do budowy wizerunku firmy?

Firma wykorzystująca opakowania ekologiczne daje swoim klientom jasny sygnał, że dba o środowisko i przyczynia się do jego ochrony. Konsumenci bardzo cenią sobie takie informacje, mają świadomość, że zakupione przez nich produkty są bezpieczne i nie zagrażają środowisku.

Ekologiczne opakowania z trzciny cukrowej, skrobi kukurydzianej mają takie same właściwości jak tradycyjne pojemniki plastikowe. Zachowują odpowiednią temperaturę są szczelne i można je kompostować. Z tego względu doskonale nadają się do pakowania żywności na wynos w lokalach gastronomicznych.

Do najpopularniejszych produktów ekologicznych stosowanych w gastronomii należą:

 

  • kubki,
  • talerze,
  • miski na zupę,
  • pojemniki trójdzielne,
  • sosjerki,
  • słomki.

 

Tego typu opakowania są ekologiczne i przyjazne środowisku, w pełni kompostowalne i bezpieczne. Najważniejsze jest jednak to, że jedzenie serwowane w tego typu pojemnikach nie traci swoich wartości.

Drugą grupą popularnych opakowań ekologicznych są opakowania wykonane z papieru lub tektury. Tego typu opakowanie jest nie tylko trwałe i estetyczne, ale można wykorzystać je wielokrotnie. Różnej wielkości torby oraz pudełka znajdują swoje zastosowanie w domu do przechowywania większych i mniejszych drobiazgów, które czasami trudno uporządkować.

Opakowania ekologiczne to nie tylko symboliczny znak troski o stan środowiska, ale także sposób na budowanie wizerunku firmy. Na opakowaniach można umieszczać, obok logo firmy, różne hasła proekologiczne, które pomogą w promowaniu określonej postawy społecznej.

 

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

 

źródło: materiały prasowe partnera

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button