reklama
Wiadomość dniaZdrowie

Mąka bezglutenowa w diecie bezglutenowej

reklama

Gluten to substancja znajdująca się w wielu zbożach,  których powszechnie produkowaną mąki – pszenna, razowa czy żytnia. Jednak nie każdy organizm dobrze toleruje wspomniany gluten, co w wielu przypadkach powoduje szereg dolegliwości związanych z niewłaściwym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Najlepszym sposobem walki z nietolerancją tego białka jest jego wyeliminowanie z diety. Dlatego coraz częściej na rynku można znaleźć maki bezglutenowe i produkty z niej wyprodukowane. Przekonaj się, po jakie produkty warto sięgnąć.

 

 

  1. Najlepsze mąki bezglutenowe na rynku
  2. Produkty bezglutenowe, które warto wybrać
  3. Kukurydza i jej wszechstronne zastosowanie

Najlepsze mąki bezglutenowe na rynku

Gluten to białko występujące w wielu zbożach, mianowicie – jęczmieniu, życie, pszenicy i owsie. Substancja ta odpowiada za szereg dolegliwości zdrowotnych, które dotyczą przede wszystkim układu pokarmowego. Pojawiają się one w przypadku nietolerancji glutenu, celiakii lub alergii pokarmowej. Wyeliminowanie mąki z glutenem sprawia, że wiele problemów zdrowotnych znika. Jednocześnie przyjemność spożywania pokarmów przygotowywanych z mąki pozostaje. Ciekawą i dość zróżnicowaną ofertę mąk bezglutenowych można znaleźć w ofercie dostępnej na naturalniezdrowe.pl/44-maka-bezglutenowa.

reklama

Mąki, które nie zawierają w swoim składzie glutenu wytwarzane są z: ryki, kukurydzy, ryżu, ciecierzycy i wielu innych roślin. Produkty te doskonale zastępują tradycyjne mąki w trakcie przygotowywania powszechnych i lubianych potraw, takich jak: naleśniki, ciasta, pierogi czy pieczywo. Warto zauważyć, że mąki bezglutenowe to coraz powszechniejszy towar. Jego dostępność i świadomość konsumentów sprawia, że można wykorzystywany jest w wielu polskich kuchniach i nie tylko.

Produkty bezglutenowe, które warto wybrać

Dzisiejszy rynek branży spożywczej oferuje szereg ciekawych produktów, jednak po który warto sięgnąć? Wiele ciekawych propozycji i inspiracji można znaleźć na stronie https://naturalniezdrowe.pl/blog/34_po-jakie-bezglutenowe-produkty-warto-siegac, która jest również doskonałym źródłem licznych informacji na temat mąk bezglutenowych. Sięgając po ten rodzaj mąki należy pamiętać, że wykonane z niej mąki są bardziej kruche, mniej sprężyste i znacznie szybciej wysychają. Wynika to z faktu, że nie zawierają glutenu. Substancja ta sprawia, że ciasto zyskuje cenną sprężystość i podatność na obróbkę.

Mąki bezglutenowe to między innymi, mąka: jaglana, kukurydziana, z amarantusa, gryczana, ryżowa czy mączka chleba świętojańskiego, czyli karob. Wspomniany karob to zmielony miąższ szarańczynu strąkowego będącego rośliną z rodziny bobowatych. Produkt ten doskonale sprawdzi się jako zagęstnik, ale i dodatek do jogurtów, sosów czy koktajli mlecznych. Ciekawą propozycją jest także mąka ryżowa, która wyróżnia się bardzo delikatnym smakiem. Polecana jest ona dzieciom, osobom o wrażliwym żołądku oraz alergikom. Przygotowywane z jej użyciem potrawy są smaczne i lekkostrawne, dlatego często mąka ryżowa polecana jest w czasie przygotowywania naleśników, makaronu czy ciast.

Kukurydza i jej wszechstronne zastosowanie

Mąka kukurydziana powstaje z kukurydzy, która występuje w kuchni pod wieloma postaciami. Jest nie tylko smaczna, ale i posiada wiele cennych substancji w swoim składzie. Zawiera między innymi: witaminę A i E, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, skrobię, potas, magnez. Mąka kukurydziana jest łatwo przyswajalna, dlatego bardzo często znajduje się diecie osób w trakcie rekonwalescencji oraz dzieci. To uniwersalna mąka, którą warto mieć pod ręką.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

źródło: materiały prasowe partnera

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button