Artykuł PartnerskiArtykuł Sponsorowany

Co jeść na diecie bezglutenowej?

Wiele osób decyduje się przejść na dietę z różnych powodów. Jedni mają takie zalecenie od lekarza, drudzy chcą stracić kilka dodatkowych kilogramów. Ostatnimi czasy bardzo popularna stała się dieta bezglutenowa, którą pokochały miliony ludzi na całym świecie. W sklepach coraz częściej spotyka się produkty ze znakiem przekreślonego kłosa, a gluten postrzegany jest jako coś bardzo niezdrowego. Czym charakteryzuje się dieta bezglutenowa i co na niej jeść?

 

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Ten słynny sposób odżywiania polega na zrezygnowaniu ze spożywania glutenu, czyli mieszaniny białek występujących w ziarnach zbóż. Gluten występuje zarówno w wyrobach naturalnych, jak i przetworzonych.

Osoby będące na diecie bezglutenowej nie mogą spożywać produktów zawierających jęczmień, pszenżyto, pszenicę, orkisz i owies. W praktyce oznacza to eliminację z jadłospisu kaszy jęczmiennej, wyrobów cukierniczych, tradycyjnego pieczywa, makaronu orkiszowego, pszennego, żytniego, kaszy manny, bułki tartej i wielu innych.

Kto powinien ją stosować?

Produkty bezglutenowe są zalecane dla osób cierpiących na celiakię, nadwrażliwość na gluten oraz mających alergię na pszenicę.

Celiakia to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, przejawiająca się nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na obecność glutenu w pożywieniu. Jej najczęstszymi objawami są przede wszystkim bóle brzucha, utrata tkanki tłuszczowej oraz wzdęcia.

Ludzie cierpiący na to schorzenie muszą ściśle przestrzegać diety bezglutenowej, ponieważ tylko i wyłącznie wtedy wszystkie uciążliwe symptomy znikną, a kosmki jelitowe będą się regenerować. U takich osób nawet niewielkie ilości glutenu w diecie mogą prowadzić do nawrotu choroby i zaniku wypustek wyściełających wnętrze jelita cienkiego. Nieleczona celiakia może skutkować niedoborem niektórych składników mineralnych i witamin oraz zaburzeniami wzrostu u dzieci, dlatego warto w takim przypadku zadbać o odpowiednią suplementację.

Dietę bezglutenową powinni stosować również alergicy, dla których produkty zbożowe są źródłem uciążliwych objawów, takich jak obrzęki, atopowe zapalenie skóry, pokrzywki. Bagatelizowanie nadwrażliwości na gluten może w konsekwencji prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego u osób dorosłych.

Zdrowy Koszyk to internetowy sklep oferujący ekologiczną żywność oraz naturalne środki czystości i kosmetyki. Oprócz tego działalność ta zajmuje się sprzedażą produktów gluten free, co jest dużym ułatwieniem dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Dieta bezglutenowa – co jeść?

Aby być świadomym tego, czy dany produkt w diecie bezglutenowej jest dozwolony, należy dowiedzieć się, gdzie znajduje się gluten. To białko roślinne występuje w zbożach, w związku z tym z jadłospisu należy wyeliminować niektóre kasze, makarony i pieczywo.

Produkty naturalnie bezglutenowe (nieprzetworzone) to między innymi: ryby i mięso, jajka, mleko i produkty mleczne, ziemniaki, owoce suszone i świeże, oleje, warzywa, ryż, fasola, naturalna kawa, herbata, miód, proso, kukurydza, amarantus, gryka, quinoa, kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych np. kasza jaglana, gryczana itp.

Za bezglutenową żywność uznaje się również produkty przetworzone, które mają na opakowaniach znak przekreślonego kłosa np. płatki owsiane bezglutenowe, pieczywo i makarony, babeczki oraz ciastka upieczone z mąk bezglutenowych, bezglutenowy sos sojowy itp. Na stronie https://zdrowykoszyk.pl/pl/k/zywnosc-bezglutenowa dowiesz się wielu ciekawych informacji na temat żywności bezglutenowej.

Co jeść na diecie bezglutenowej? (fot. mat. partnera)
Co jeść na diecie bezglutenowej? (fot. mat. partnera)

Dieta bezglutenowa – produkty zakazane

Osoby będące na diecie bezglutenowej nie mogą spożywać wszystkich potraw i produktów zawierających: owies, jęczmień, żyto, pszenicę i ich pochodne. Oprócz tego zanieczyszczone glutenem mogą być różne przyprawy np. imbir, pieprz, tymianek, kminek itp.

Wszyscy, którzy borykają się z nietolerancją glutenu, muszą również zrezygnować z produktów wysokoprzetworzonych, takich jak kawa zbożowa, piwo, zupy zaprawiane mąką, proszek do pieczenia, gumy do żucia, żelki, smakowe mleko z dodatkiem słodu jęczmiennego, mieszanki przypraw, musztardy i keczupy, sosy w proszku, pasztety, konserwy, kostki bulionowe. Ukryty gluten może znajdować się także w suszonych owocach, wędlinach, maślankach, a nawet niektórych lekach.

Przykładowy jadłospis – dieta bezglutenowa

Wbrew pozorom, dieta bezglutenowa nie jest trudna do zbilansowania, ponieważ na rynku znaleźć można wiele ciekawych zamienników. W związku z tym ryzyko zanieczyszczenia glutenem jest stosunkowo niewielkie. Warto zaznaczyć, że ta mieszanina białek roślinnych jest odpowiedzialna za plastyczność i elastyczność ciasta. Dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na proporcje łączenia mąk, aby nie otrzymać sztywnej i twardej masy.

Jednodniowy zestaw dań z dozwolonych produktów

Śniadanie – jajecznica z pieczarkami i brokułem

Lista składników:

  • 4 duże pieczarki,
  • 3 różyczki brokuła,
  • 2 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/4 cebuli,
  • 2 kromki chleba bezglutenowego.

II śniadanie

  • 75 g mozzarelli mini,
  • 50 g oliwek zielonych.

Obiad – sałatka z warzywami, tofu, tuńczykiem i grzankami

Lista składników:

  • 1 ogórek gruntowy,
  • 70 g tofu wędzonego,
  • 60 g ciecierzycy,
  • 3 różyczki brokuła,
  • 1/2 pomidora,
  • 1/4 papryki,
  • 50 g jogurtu,
  • 50 g tuńczyka,
  • 50 g bezglutenowych grzanek.

Przekąska – gotowana kolba kukurydzy (około 180g)

Kolacja – sakszuka śródziemnomorska

Lista składników:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 50 g passaty pomidorowej,
  • 70 g ciecierzycy,
  • 2 jajka kurze,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 150 g krojonych pomidorów z puszki,
  • pieprz, tymianek, kminek, kolendra.

Sposób przygotowania:

Do podsmażonego na oliwie czosnku należy dodać pomidory, passatę i ciecierzycę, a następnie doprawić. Później trzeba dołożyć jajka i smażyć w taki sposób, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Czym jest żywność niskobiałkowa?

Produkty niskobiałkowe, podobnie jak bezglutenowe, przeznaczone są dla osób zmagających się z różnymi problemami zdrowotnymi. Żywność z oznaczeniem PKU adresowana jest dla chorych na fenyloketonurię, jest również całkowicie bezpieczna dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Niemniej jednak warto pamiętać, że osoby cierpiące na celiakię są zmuszone wyeliminować z jadłospisu gluten, a składniki odżywcze (w tym białko) powinny być dostarczane każdego dnia w tych samych ilościach, jak u osób zdrowych. Więcej informacji na temat diety niskobiałkowej można znaleźć na stronie https://zdrowykoszyk.pl/pl/k/zywnosc-bezglutenowa/zywnosc-niskobialkowa-pku.

Co jeść na diecie bezglutenowej? (fot. mat. partnera)
Co jeść na diecie bezglutenowej? (fot. mat. partnera)

Czy dieta bezglutenowa odchudza?

Niektóre osoby uważają, że całkowite wyeliminowanie glutenu to znakomity sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów – nic bardziej mylnego! Owszem, dieta bezglutenowa w niewielkim stopniu przyczynia się do spalania kalorii, ponieważ wyklucza spożywanie wysokokalorycznych „zapychaczy”, takich jak makarony, pieczywo itp. Niemniej jednak warto pamiętać, że źle zbilansowana dieta może wpłynąć niekorzystnie na zdrowie człowieka. Błonnik bardzo dobrze wpływa na proces odchudzania, jednak zalicza się do produktów zakazanych w diecie bezglutenowej – toteż nie warto jej stosować w formie diety odchudzającej.

Podsumowanie

Dieta bezglutenowa to skuteczne rozwiązanie dla osób cierpiących na celiakię lub zmagających się z alergią na pszenicę i nietolerancją glutenu. Wyeliminowanie produktów zawierających gluten w dużym stopniu przeciwdziała rozwojowi groźnych powikłań, a także znacząco poprawia jakość życia chorych. Należy pamiętać, że jest to dieta stosunkowo droga i trudna, a jej złe zbilansowanie może prowadzić do niedożywienia.

źródło: artykuł partnera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button