Artykuł SponsorowanyKulinaria

Jakie noże kuchenne kupić, by mieć je na lata?

Noże kuchenne używane są podczas gotowania w domu bardzo często. To niezbędne akcesorium domowe, o które zawsze warto dbać. Myślisz o zakupie noży kuchennych? Wybór takich produktów, które posłużą Ci na lata, może być nie lada wyzwaniem. Wówczas warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Jakie noże kuchenne kupić? Podpowiadamy i dajemy parę praktycznych porad w tym zakresie.

 

Na co zwracać uwagę w trakcie zakupów noży kuchennych?

Dobry nóż można rozpoznać już na etapie zakupów. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na twardość jego ostrza. Właśnie ono zadecyduje, jak długo dany produkt będzie Ci służył. Dobre, porządne noże mają twardość powyżej 50 HRC. To źle, gdy zauważymy już na początku, że mocno się on wygina. Jego zbytnia elastyczność może przysporzyć Ci pracując nim sporo różnych i nieplanowanych problemów. 

Nóż musi być również ostry. Cięcie nim nie może wymagać od Ciebie zbyt dużo siły. Twoja ręka powinna być w tym przypadku głównie przodownikiem. Jeżeli masz okazję przetestować nóż, zrób to koniecznie. Użyj do tego twardego warzywa na przykład marchewki czy ziemniaka.  

Pamiętaj, że nóż musi być także dobrze wywarzony. Gdy go trzymasz, powinien dobrze leżeć w Twojej dłoni. To bardzo ważne elementy dobrego przyszłego gotowania. Rękojeść noża powinna być wykonana z antypoślizgowego materiału. To da Ci wygodne i bezpieczne krojenie. A skuteczne ostrzałki do noży elektryczne spowodują, że nóż będzie niezwykle ostry. Dlatego warto kupić jedną z nich już teraz. Dodatkowo trzeba pamiętać, że dobry nóż ma odpowiednio wyprofilowaną rękojeść oraz posiada zabezpieczenia przeciw skaleczeniu się.

Powiązane artykuły

Z jakich materiałów powinny być wykonane noże kuchenne?

Każdy z materiałów, z których wykonuje się noże ma swoje wady oraz zalety. Najczęściej poleca się tego typu produkty zrobione ze stali nierdzewnej z rękojeścią z tworzywa sztucznego. Takie noże uznaje się za najbardziej wytrzymałe i odporne na zarysowania. My także uważamy, że te akcesorium wykonane ze stali nierdzewnej posłuży Ci w domu przez naprawdę długi czas. Ich producenci często powlekają noże cienką powłoką ochronną, mającą zapewnić odporność na korozję czy inne uszkodzenia. To bardzo dobre i skuteczne rozwiązanie, które wydłuża ich żywotność.

W ciągu ostatnich lat bardzo dużą popularnością cieszyły noże ceramiczne. Wykonuje się je z dwutlenku cyrkonu oraz węglika cyrkonu. W przeciwieństwie do noży stalowych, nie wchodzą one w żadną reakcję z pożywieniem, nie korodują i nie wymagają dodatkowej pielęgnacji. Jako ich największą zaletę trzeba podać ostrość, którą zachowują na naprawdę długi czas. Jednak trzeba pamiętać, że ostrze ceramiczne jest stosunkowo kruche, przez co łatwo je uszkodzić. 

Jakie rodzaje noży przede wszystkim warto kupić?

Gdy będziesz w sklepie, z pewnością zauważysz, jak wiele rodzajów noży jest obecnie dostępnych. Polecamy Ci najpierw dokładnie zastanowić się, jaki typ potraw gotujesz najczęściej. Jeżeli jest to mięso, przyda Ci się dobrej jakości tasak. A w każdej przestrzeni kuchennej powinien znaleźć się nóż szefa kuchni. Jest to najbardziej podstawowy i uniwersalny model. Dodatkowo warto zainwestować w nóż do chleba oraz warzyw. 

Wybór noży do kuchni nigdy nie był łatwym zadaniem. Natomiast dostępny na rynku ich ogromny wybór może być dodatkowo przytłaczający. Dlatego mamy nadzieję, że skutecznie podpowiedzieliśmy Ci, w jakie konkretnie noże warto zainwestować. Już teraz życzymy Ci wyłącznie udanych zakupów w tym zakresie.

źródło: artykuł partnera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button