reklama
KrajWiadomość dnia

Młynek do kawy – jaki wybrać do użytku domowego?

reklama

Młynek do kawy – jaki wybrać do użytku domowego?

Na półkach sklepów bez problemu można znaleźć zmielone już ziarna, które nie wymagają dodatkowych narzędzi i wystarczy jedynie wsypać je do ekspresu. Jednak smakosze kawy jednogłośnie przyznają, że nieporównywalny smak i aromat gwarantuje korzystanie z całych ziaren, mieląc je tuż przed zaparzeniem. Dlatego jeśli chcesz parzyć kawę o niezrównanych właściwościach, koniecznie wyposaż się w odpowiedni młynek do kawy. Jak znaleźć ten idealny? Podpowiadamy.

Jaki młynek do kawy? Rodzaje młynków

W szafkach kuchennych naszych babć można było znaleźć urządzenia manualne. Drewniane szkatułki z pokrętłem, za pomocą którego można było poruszyć znajdującymi się w środku elementami trącymi. Zmielona kawa spadała do szufladki, skąd następnie należało ją przesypać do filiżanki i zalać wrzątkiem. Wadą takiego sprzętu był długi czas mielenia oraz konieczność włożenia w to odpowiedniej siły.

Dzisiaj na rynku dostępne są łatwiejsze w użyciu urządzenia, zarówno manualne, jak i elektryczne. Możesz więc dopasować rodzaj młynka do swojego stylu życia oraz do sposobu, w jaki zamierzasz parzyć kawę. Na co zwrócić uwagę?

reklama

Młynki ręczna a elektryczne

Młynki ręczne są bardziej mobilne, dzięki czemu łatwiej je transportować, a z ich funkcji skorzystasz również w miejscu pozbawionym dostępu do zasilania. Jednak należy wziąć pod uwagę, że trudno o wygodny w użyciu młynek ręczny, który będzie w stanie drobno zmielić ziarno kawy, by móc z niego przyrządzić idealne espresso. Dlatego młynki ręczne polecamy zwolennikom parzenia kawy na sposób alternatywny – za pomocą aeropressu, chemeksu lub dripa. Sprawdzi się również podczas korzystania z elektrycznego ekspresu przelewowego.

Młynek elektryczny wymusza stosowanie źródła zasilania, ponieważ potrzebuje podłączenia do prądu. Jednak pozwalają też zwiększyć komfort przyrządzania aromatycznego napoju. Zazwyczaj młynek elektryczny wymaga również ustawienia grubości mielenia, co może przysporzyć problemów początkującym użytkownikom. Ustawienie grubości mielenia pozwala jednak w jednym urządzeniu przygotować kawę, którą zaparzysz w ekspresie przelewowym oraz zmielić ziarno idealne do espresso. Sprawdź młynki elektryczne dostępne w Neonet https://www.neonet.pl/do-kuchni/mlynki-elektryczne.html i wybierz najlepszy dla siebie.

Młynek do kawy – jakie ostrze wybrać?

Istotnym elementem młynka do kawy jest oczywiście jego element mielący. Do wyboru mamy tutaj 2 rodzaje – młynki ostrzowe oraz młynki żarnowe. Na czym polega różnica między nimi?

Młynki ostrzowe, nazywane również udarowymi lub nożowymi, składają się z ostrzy. Urządzenie przypomina swoją zasadą działania blender – rozdrabniają ziarna poprzez ich siekanie. Takie działanie ma swoje wady, przede wszystkim oznacza to powstawanie pyłu podczas siekania. Ponadto kawa zostaje pocięta na nierówne fragmenty, co wpływa na jakość parzenia.

Drugim rodzajem młynków są młynki z ostrzami żarnowymi. Są one podobne do dwóch kamieni. Ziarno kawy wpada między nie, te mielą je na wybraną grubość. Ustawienia mielenia wybiera się ustalając odległość między dwoma żarnami.

 

źródło: materiał prasowy partnera

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button