Kategorie

Quiche ze szpinakiem. Pomysł na pyszne danie wegetariańskie

Quiche to wytrawna tarta, występująca w dziesiątkach odmian. Co warto o niej wiedzieć? Na jakie sposoby możecie ją przyrządzić? Na te pytania odpowiadamy w nowym artykule. 

 

Kruche ciasto to jeden z najbardziej uniwersalnych składników wykorzystywanych w naszych kuchniach. W zależności od składników i sposobu przygotowania, może być wegetariańskie lub wegańskie. Występuje zarówno w przepisach na dania słodkie, jak i wytrawne, a różnorodność mąk wykorzystywanych do jego upieczenia sprawia, że może być spożywane także przez osoby będące na diecie bezglutenowej lub redukcyjnej. Chociaż zwykle kojarzymy je z deserami, to doskonale sprawdza się również jako składnik obiadów lub dań na przyjęcia – np. w wersji z szpinakiem.

 

Powiązane artykuły

Quiche, bo tak nazywa się przygotowywane na wytrawnie tarty, to idealna propozycja na obiad, lunch do pracy lub przekąskę na spotkanie z bliskimi. Możecie przygotować go ze szpinakiem i innymi warzywami – zarówno w wersji wegańskiej, jak i wegetariańskiej, która jest klasycznym sposobem. Różnorodność możliwości pieczenia quiche czyni to danie propozycją właściwie dla każdego. Przygotowaliśmy więc krótki poradnik, w którym wyjaśniamy, jak przyrządzić ciasto oraz dobrać poszczególne składniki tarty.

 

Quiche ze szpinakiem. Szybka i zdrowa tarta, którą przygotujesz na wiele sposobów

Ciasto kruche to składnik bardzo „elastyczny”, dający kucharzowi ogromne możliwości. Quiche w najbardziej klasycznych przepisach jest daniem mięsnym, ale istnieje wiele receptur, dzięki którym przygotujecie je również w wersji wege. To naprawdę uniwersalne i proste danie – wystarczy ciasto (poza kruchym, w niektórych przepisach występuje również francuskie), farsz ze szpinakiem i dobrane dowolnie składniki. Quiche możecie doprawić podstawowymi przyprawami, takimi jak sól i pieprz, a także ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami w proszku lub papryką.

 

Kruche ciasto – jakie wybrać? Gotowe kruche ciasto ze sklepu czy robione samodzielnie?

Samo ciasto również można przygotować na wiele sposobów. Quiche ze szpinakiem możecie upiec na spodzie zarówno z ciasta kruchego, jak i z ciasta francuskiego. Za tym drugim rozwiązaniem przemawia przede wszystkim wygoda. Gotowe ciasto francuskie kupicie w zdecydowanej większości sklepów spożywczych. W ten sposób quiche może trafić do piekarnika nawet w kilkanaście minut, a wy będziecie mogli cieszyć się szybkim, smacznym i zdrowym obiadem.

 

Także ciasto kruche możecie kupić gotowe, ale jest ono trudniej dostępne niż francuskie. Musicie więc przygotować się na to, że podczas wizyty w waszym lokalnym sklepie po prostu nie znajdziecie tego produktu. Na szczęście ciasto na quiche z powodzeniem przygotujecie samodzielnie. Najczęściej używa się w tym celu białej mąki (np. typ 450) z dodatkiem krupczatki lub kaszy manny. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie ku temu, by w tym celu użyć też mąki pełnoziarnistej (w tym jako domieszki) lub bezglutenowej (np. owsianej, którą przygotujcie samodzielnie, mieląc płatki owsiane). Odradzamy natomiast pieczenie z użyciem mąki żytniej.

 

Samo wyrobienie ciasta kruchego nie jest trudne. Musicie przygotować zimne masło (200 gramów, możecie zastąpić je wegańską margaryną), 2 jajka, 400 gramów mąki oraz dużą szczyptę soli. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą, siekając nożem lub używając robota kuchennego. Następnie szybko wyróbcie ciasto na jednolitą masę (ograniczając jego kontakt z ciepłymi dłońmi do minimum). Przed pieczeniem schowajcie ciasto zawinięte folię spożywczą do lodówki na co najmniej godzinę.

 

Pomidory krojone na cienkie plastry, pomidory suszone i groch. Co dodać do tarty?

Quiche ze szpinakiem daje ogromne możliwości, jeśli chodzi o składniki. Poza samym farszem, możecie dodać do niego np. ser (w wersji wege uważajcie, by w jego składzie nie znalazła się podpuszczka zwierzęca), pomidory (zarówno świeżymi, krojonymi w plastry, jak i suszonymi z zalewy olejowej), wege zamiennikami mięsa (np. salami lub boczkiem), plastry cukinii, paprykę także oliwki.

 

Przyprawy do quiche najlepiej jest dodać do farszu szpinakowego. Jak go przygotować? To proste. Szpinak rozmrażamy na patelni z rozgrzaną oliwą i masłem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Kiedy będzie już miękki, dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz inne przyprawy według uznania.

 

Tartę z kruchego ciasta wkładamy piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Co dalej?

Tartę najlepiej jest piec w specjalnej formie z wyciąganym dnem – umożliwi to bezproblemowe wyciągnięcie gotowego dania i jego efektowne podanie na stole. Po wyjęciu ciasta z lodówki, należy je rozwałkować, a następnie przełożyć do formy wysmarowanej masłem, margaryną lub olejem kokosowym. Wystające krawędzie trzeba odciąć nożem lub nożyczkami, a ciasto znajdujące się na dnie nakłuwamy widelcem. Przykrywamy je papierem do pieczenia, obciążamy (np. surową fasolą) i pieczemy w 220 stopniach przez kwadrans. Następnie wyciągamy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze dziesięć minut.

Po tym czasie tartę należy wyłożyć szpinakiem, a na nim położyć pozostałe składniki. Całość zalać jajkiem rozbełtanym ze śmietanką kremówką i szczyptą soli. W piekarniku zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 30 minut. Podawać po wystudzeniu i zestaleniu całego farszu – na ciepło tarta będzie się rozpadać. Jeśli szukacie przepisów na efektowne i proste dania wegetariańskie, koniecznie wypróbujcie tego quiche’a.

 

Artykuł sponsorowany

źródło: materiał partnera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button