Artykuł SponsorowanyKobietaZdrowie

Jakie znaczenie ma kolagen dla organizmu?

Kolagen to wytwarzane przez organizm białko, które jest niezwykle ważne, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Stanowi około 30% wszystkich białek w ludzkim ciele. Kolagen to jeden z głównych składników tkanki łącznej, charakteryzuje się dużą elastycznością i trwałością.

 

Czym jest kolagen?

Kolagen to białko, które łączy ze sobą poszczególne komórki ludzkiego ciała, a także wchodzi w skład ścięgien, zębów, kości, chrząstek, naczyń krwionośnych, skóry i rogówki oka. Nie wszyscy wiedzą o tym, że ochrania także narządy wewnętrzne, takie jak nerki, żołądek lub wątroba.

Trzeba podkreślić, że wyróżnić można aż 29 rodzajów kolagenu. W zależności od typu tworzą one ścięgna, tkankę łączną, chrząstkę stawową, szpik kostny, kości.

Organizm ludzki posiada naturalną zdolność do syntezy kolagenu, w którego tworzeniu biorą udział hormony tarczycy, insulina oraz estrogeny. Niestety, synteza ta stopniowo maleje już po ukończeniu 25 roku życia. Szacuje się, że po przekroczeniu 70 roku życia organizm całkowicie zaprzestaje produkcji kolagenu, dlatego tak ważna jest jego odpowiednia suplementacja.

Czynniki, które mogą powodować szybszy rozpad włókien kolagenowych, to między innymi:

  • nadmierna ekspozycja na słońce,
  • palenie papierosów,
  • picie alkoholu,
  • przebywanie w zbyt niskich lub zbyt wysokich temperaturach,
  • nadmierna aktywność fizyczna.

Czy niedobór kolagenu jest groźny?

Wiele osób zastanawia się, dlaczego w ogóle warto suplementować kolagen? Otóż, jego zmniejszający się poziom widoczny jest gołym okiem. Do pierwszych objawów niedoborów kolagenu należą między innymi:

  • utrata jędrności skóry,
  • nasilenie zmarszczek,
  • cellulit,
  • rozstępy,
  • wysuszenie skóry,
  • osłabienie kondycji włosów i paznokci.

Przy niedoborze kolagenu widoczne są nie tylko objawy kosmetyczne. Wszystko dlatego, że brak tego cennego białka negatywnie wpływa na pracę całego organizmu. Może objawiać się stanami depresyjnymi, paradontozą, zmianami zwyrodnieniowymi w obszarze stawów, krwawieniami, bólami mięśniowymi, sztywnością stawów i ogólnym osłabieniem.

Jaki rodzaj kolagenu wybrać?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak wiele rodzajów kolagenów dostępnych jest na rynku. Najczęściej są to produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • kolagen morski,
  • kolagen wieprzowy,
  • kolagen bydlęcy,
  • kolagen syntezowany chemicznie.

Specjaliści zgodnie z twierdzą, że najlepiej sięgać po kolagen morski, który pod względem budowy najbardziej przypomina kolagen wytwarzany przez ludzki organizm, a ponadto charakteryzuje się bardzo wysoką przyswajalnością. Łatwo przedostaje się do krwiobiegu, a dodatkowo zawiera mnóstwo aminokwasów.

Warto zastanowić się także, jaką formę kolagenu wybrać. W sklepach i aptekach można kupić kolagen w płynie, proszku, tabletkach i kapsułkach. Większość suplementów diety posiada neutralny zapach i smak, przez co można mieszać je z napojami i wodą. Są łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez organizm, dlatego na pewno warto włączyć je do codziennej suplementacji, zwłaszcza po ukończeniu 25 roku życia.

źródło: artykuł partnera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button