KategoriaKrajRegion

Robimy śląsko-góralskie bitki wieprzowe! [U BACY NA CACY]

„U Bacy na Cacy” to jak zwykle niezłe zamieszanie w kuchni! Dziś pomieszamy kuchnię śląską i góralską, by stworzyć idealne bitki wieprzowe.

 

Walka z robalami w Jaworznie i z dzbanami dewastującymi miasto w Sosnowcu:

Artur „Baca” Bacowski razem z szefem kuchni Restauracji Ro-Jo w ŚwierklanachRobertem Kusiem – przygotują bitki wieprzowe, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Tym razem w śląsko-góralskim wydaniu – sprawdźcie sami!

Po więcej przepisów Bacy oglądaj program „U Bacy na Cacy” w każdą sobotę o 19:40!

 

Składniki

– 600 g wieprzowiny (np. schabu, karkówki lub szynki)

– kilka łyżek mąki kukurydzianej

– cebula

– 4 łyżki masła klarowanego

– 30 ml oliwy

– mała główka młodej kapusty

– cztery liście laurowe

– pięć ziaren ziela angielskiego

– sól

– pieprz kolorowy

– 200 ml śmietanki

– odrobina miodu

– dwie gałązki rozmarynu

– dwie łyżki octu winnego

– oscypek

 

Bitki wieprzowe: Przygotowanie

Na początek obraną cebulę pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i zeszklij cebulę.

Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj. Na drugiej patelni podsmaż poszatkowaną kapustę na rozgrzanym maśle klarowanym i dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Po podsmażeniu dodaj odrobinę miodu.

Wieprzowinę dokładnie umyj i podziel na plastry grubości ok. 2-3 cm. Następnie rozklep je tłuczkiem (lub sposobem naszych kucharzy – pięścią!). Bitki przypraw solą i pieprzem, a później obtocz w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i oliwę. Smaż bitki do momentu, gdy się zarumienią.

Po podsmażeniu mięsa przychodzi czas na duszenie. Zalej mięso odrobiną wody (nie przykrywając go!), dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy, a następnie nakryj patelnię pokrywą. Po chwili duszenia dodaj do mięsa zarumienioną wcześniej cebulkę oraz gałązkę rozmarynu. Następnie dodaj ocet winny.

(fot. TVS)

Sos przygotowujemy z połączenia odrobiny bulionu uzyskanego przez duszenie ze śmietanką. Na koniec zalej bitki przygotowanym sosem i duś jeszcze przez chwilę.

Najlepiej podawać w towarzystwie ugotowanych młodych ziemniaków z koperkiem oraz bukietem warzyw. Danie nabierze góralskiego akcentu, gdy podasz je razem z pokrojonym w talarki i zarumienionym wcześniej na patelni oscypkiem!

Smacznego!

(fot. TVS)

Po więcej przepisów oglądaj program „U Bacy na Cacy”. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:40, z kolei powtórki w sobotę o 15:10 i w niedzielę o 14:25!

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ CAŁY ODCINEK – JUŻ TERAZ!

U Bacy na Cacy: Bitki wieprzowe, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia!

Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Tagi
Pokaż więcej

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

×

Szanowni Państwo, w związku z obowiązywaniem przepisów RODO informujemy, iż jako podmiot przetwarzający dane osobowe realizujemy swoje obowiązki zgodnie z nowymi standardami. Prosimy o zapoznanie się kliknij by zapoznać

Close